Eftersom mode är ett stort intresse för många är det bra att det finns ett flertal sätt att jobba med mode. Om du känner dig nyfiken på att veta mer om yrkestitlar som på olika sätt arbetar med mode kan det här inlägget vara intressant för dig. I det här inlägget kommer vi att ge dig några exempel på yrken där man får jobba med mode och hur du kan gå tillväga för att börja jobba inom modeindustrin.

Kläddesigner

Om du tycker om mode så mycket att du själv har provat på att designa dina egna plagg, eller drömmer om att få göra det kan kläddesigner vara en yrkestitel för dig. Som kläddesigner jobbar du för ett modeföretag och tar fram designs på kommande kollektioner av kläder. Det finns ett flertal bra utbildningar du kan gå som ger dig de kunskaper som krävs för att du ska ta dig vidare i en stenhård bransch.

Stylist

Om du vill jobba med kläder och mode men kanske inte har intresset, eller talangen att ta fram dina egna plagg kan kanske stylist vara något för dig. En stylist jobbar med att ta fram olika utstyrslar för sin kund. Kunderna kan variera, en del stylister jobbar för olika produktioner på tv, teater, musikal och film medan andra stylister jobbar med artister, influencers och modeller. Du behöver inte ha någon särskild utbildning, men det kan vara användbart att till ha gått hantverksprogrammet eller liknande på gymnasiet.

Säljare

Ett annat bra sätt att arbeta med mode och kläder är genom att sälja dem i en klädbutik. Som säljare säljer du kläder och andra produkter, ger dina kunder råd och kommer med tips om styling. Du behöver inte någon särskild utbildning för att jobba som säljare.