Nu har vinterkylan börjat komma i stora delar av landet och det är viktigt att klä sig varmt för att slippa frysa. Även om det blir riktigt kallt där du bor finns det goda möjligheter för dig att hitta en vinterjacka som håller dig ordentligt varm. Under vintern kan du passa på att visa upp en ny stil, samtidigt som du håller dig varm och bekväm i det hårda vintervädret.

Hos Johnells hittar du jacka dam, där det finns trendiga och varma vinterjackor för alla smaker. Här finns endast jackor av hög kvalitet och kända märken, vilket gör din vinterjacka till en god investering som du kan använda i många år framöver. Välj bland varma dunjackor och långa vinterjackor som enkelt kan kombineras med värmande underställ och tröjor. Här hittar du lätt en värmande jacka till dam, oavsett vad du har för preferenser och behov.

Arktisk kyla på grund av klimatförändringar

Den arktiska kylan kommer nu till Sverige vilket skapar minusgrader i stora delar av landet. Snö väntas och kulmen tros nås runt lucia. Orsaken är ett högtryck från Grönland som väntas ligga kvar i minst en till två veckor. När högtrycket ligger kvar så länge tvingas kall luft från Arktis ner över Europa och även Sverige. Det kan bli ända ner till femton minusgrader i östra och västra Svealand och Götaland. I Norrland kan kylan bli ännu värre.

Det långvariga högtrycket beror på att jetströmmen, som befinner sig mellan varm luft söderut och nordpolens kalla luft norrut, har blivit ”bucklig” på grund av klimatförändringar. Varm luft hamnar då längre norrut och kall luft längre söderut, vilket ibland ger köldknäppar med extremt kallt väder. Vädret blir alltmer instabilt när den globala uppvärmningen tillåts fortgå, vilket ger både extrem värme och extrem kyla.

Välj rätt vinterjacka

Ytterplagg brukar vara fyllda med antingen syntetisk isolering eller dun. Dunisoleringen är gjord av mjuka inre fjädrar från gäss och änder. Värmen hos dunjackan mäts enligt fyllnadsgrad, vilket kan variera mellan 300 och 900. Om du väljer en högre fyllnadsgrad får du en luftig jacka som har en hög isoleringseffekt, men det visar inte hur varm du upplever jackan när du väl bär den. Det är också viktigt att titta på fyllningsvolymen.

Dun har både för- och nackdelar. Det är mycket lätt och bevarar din kroppsvärme på ett effektivt sätt. Men det värmer dessvärre inte så bra när dunjackan blir blöt av snö eller regn, och det torkar långsamt. Syntetisk isolering är framställd av polyestertrådar som har spunnits fram i olika storlekar. Därefter har trådarna flätats samman med luftfickor som resultat, vilket håller dig varm. Syntetfoder håller kroppen varm även vid fuktigt väder, men det kan upplevas som tyngre än dun och har inte lika lång hållbarhet.

Om mode

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *