Modet är något som är i en oupphörlig förändring. Det som är trendigt år 2021 kanske inte längre är trendigt nästa år för att sedan komma tillbaka igen om 20 år. Mode och kläder är något som många har ett stort intresse utav och många lägger mycket vikt och pengar på att hålla sig moderiktiga. Men hur blev de kläder vi bär en så stor del av vår kultur? I den här delen kommer du att få veta lite mer om mode och historian bakom.

Modets tidiga historia

Så länge som vi har varit människor har vi burit kläder för att värma eller svalka oss, men också för att visa vilken klass vi tillhör eller för att uttrycka vår personlighet.

Något som många inte vet om är att från början var specifika plagg inte skapade för ett specifikt kön, utan vi klädde oss mer eller mindre likadant oavsett könstillhörighet. Det dröjde fram till medeltiden då vi började att skapa kläder för att anpassa oss efter våra olika attribut. Det var till exempel nu som män började att bära skjortor och kvinnor började bära klänningar. Innan dess hade alla burit tunikor.

Modets utveckling

Att visa könstillhörighet genom de kläder man hade på sig var något som utvecklades vidare i renässansen. Nu skulle kvinnor gärna bära plagg som visade kurvor och männen skulle bära plagg som fick dem att se starka ut.

Fram till 1600-talet var klädesplaggen oftast i de mer naturnära nyanserna. Men på 1600- och 1700-talet blev det allt mer populärt att bära kläder som gick i en mer färgglad färg. Du har säker sett bilder som skildrar kungliga festligheter vid den tiden, då bar de allra flesta kläder med färg. Till exempel gul, rosa, blå och grön. Allra helst skulle de gå mot pastell hållet. Något annat som är typiskt för den tiden var idealet med att kvinnor skulle bära kjolar som var bredare än dörrkarmarna och ha väl åtsnörda korsetter.

Det här med att bära korsetter var något kvinnor gjorde enda fram till början av 1900-talet. På 1920-talet började kvinnor att använda BH istället vilket är mycket lättare att röra sig i. Något annat som började bli mer populärt bland kvinnor i slutet på 1920-talet var byxor som även de är enklare att röra sig i än kjolar och klänningar. Men 1900-talet var också drabbat av två världskrig vilket hade sin påverkan på modeindustrin. Framför allt vad gäller de kulörer vi hade på våra kläder. Det var först efter andra världskriget som vi började att bära färg på våra kläder igen.

I samband med industrialiseringen slutade man med skräddarsydda kläder och skapade istället kläder efter en och samma mått. Det var nu de olika klädstorlekarna tillkom som vi använder än idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *